Marathon

Alweer bijna 3 jaar geleden schreef ik een bijdrage over mijn deelname aan een 10km loopevenement in Gent, met een statistische analyse van de publiekelijk beschikbare resultaten. Afgelopen oktober zette ik nog eens een beentje bij en liep ik de marathon van Gent. Ook daarvan zijn de resultaten publiekelijk. En opnieuw heb ik ze in een spreadsheet gegoten en er wat excelfuncties op losgelaten.

Van alle starters liepen er 1086 de marathon uit – finishers genaamd – en enkel die heb ik meegenomen in de analyse. De snelste finishte in 2:29:53, de traagste in 5:28:13. Een eerste figuur toont de frequentieverdeling voor intervallen van 5 minuten (waarbij het midden van het interval op de X-as staat).

Uit deze figuur kunnen we al heel wat interessante gegevens distilleren. Het drukste 5-minuteninterval toont meer dan 100 mensen, of ongeveer elke 3 seconden iemand die over de streep komt. De ruwe vorm van deze curve toont de normale of Gaussiaanse verdeling, alhoewel er een duidelijke afwijking optreedt net voor de kaap van 4 uur (om een sub-4 te lopen). Het lijkt alsof een twintigtal personen zichzelf voorbijgelopen is om binnen deze tijd te finishen. Eenzelfde fenomeen doet zich waarschijnlijk ook, veel minder beduidend, voor rond de kaap van 3 uur (voor een mythische sub-3).

Dezelfde frequentieplot maar nu met de best passende normale verdeling staat in de tweede figuur.

Het is frappant hoe goed de ideale Gaussiaan de meetpunten beschrijft voor de eerste groep lopers (ergens tot vlak voor de piek van 4 uur).

De volgende parameters komen uit deze fit:

  • µ = 3:51:51 (de gemiddelde tijd of de piek van de curve)
  • σ = 0:29:05 (de standaarddeviatie of de spreiding van de curve)

De laatste figuur toont een alternatieve voorstelling van dezelfde data, namelijk welk deel van de lopers er binnen een bepaalde tijd binnen is.

Enkele getallen:

  • 5%:  3:05:15
  • 25%:  3:32:37
  • 50%:  3:53:07 (mediaan)
  • 75%:  4:13:41
  • 95%:  4:49:23

Verder lezen:

 

PS: In de eerste figuur heb ik mijn lievelingsinterval groen omcirkeld :-0

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s