Met zicht op zee II

In vorige bijdrages heb ik het al eens gehad over kunstmatige eilanden in de Noordzee:

Ondertussen is er veel gebeurd in offshore-land en vooral de laatste weken zijn er veel aankondigingen gemaakt in de media.

Deense energie-eilanden

Denemarken heeft beslist om 2 energie-eilanden aan te leggen:

  • een eiland in de Noordzee, ter hoogte van Noord-Jutland
  • een eiland in de Oostzee, ten zuiden van Bornholm
“Oversigtskort” met de locatie van de energie-eilanden

Het originele artikel bevat andere interessante beelden en info, zoals het feit dat het eiland zal drijven en aan de zeebodem wordt vastgeketend.

Belgisch energie-eiland

Ook België blijft dromen van een energie-eiland in de Noordzee. Nu de eerste toegewezen zone voor windparken helemaal voltooid is, zijn de plannen naar de tweede zone verschoven, ondertussen omgedoopt tot Prinses Elizabeth-zone.

En een nieuwe kabel tussen Belgie en Denemarken

Onze minister van Energie laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een rechtstreekse electriciteitsverbinding tussen beide landen. Volgens het bijhorende plannetje zou die alsnog niet vertrekken op het Belgische energie-eiland maar wel toekomen op het Deense. Benieuwd hoe dit evolueert en of Nederland zich zomaar laat passeren.

De kabel wordt een hybrid interconnector genoemd waarbij die hybrid blijkbaar slaat op het dubbelgebruik, enerzijds windparken connecteren met het vasteland, en anderzijds toelaten om stroom tussen verschillende landen te vervoeren (en dus aan trading te doen).

Het lijkt er alleszins op dat er volop plannen gemaakt worden en dat er meerdere jaren vooruit gedacht wordt.

1 thoughts on “Met zicht op zee II

  1. Pingback: Energie-eiland | vernufteling

Plaats een reactie