Winderige maand

Vorige maand rapporteerde ik al over een nieuw record aan windvermogen opgewekt door de Belgische windturbines op 3 januari 2022.

Ondertussen is er echter een volgend record gesneuveld, deze keer niet dat van het grootste vermogen, maar van de meeste windenergie opgewekt tijdens een volledige maand.

Februari 2022 was – ondanks dat het de kortste maand is – een topmaand voor windenergie met meer dan 1 miljoen MWh opgewekt door de off-shore windturbines (die op zee dus).

Op de website van Elia (data download linksonder) kan je de cijfers zelf downloaden (met een granulariteit van 1 kwartier). En inderdaad het cumulatieve getal voor februari toont 1003000 MWh in februari. Voor alle Belgische windparken gaat het zelfs over 1680000 MWh.

Uitgesmeerd over alle uren die februari telt, komt dat neer op een gemiddeld vermogen van 1490 MW voor de off-shore productie en 2500 MW voor on-shore en off-shore samen. Een indrukwekkend getal als je het vergelijkt met het verleden, maar nog steeds een pak minder dan het nucleaire vermogen dat in de loop van de komende jaren zal afgeschakeld worden (misschien).

Plaats een reactie